Jumlah pelawat Macau 2021 mungkin mencecah 8 juta: bos MGTO
toto

Jumlah pelawat Macau 2021 mungkin mencecah 8 juta: bos MGTO

Pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) berkata bandar itu mungkin mengalu-alukan “7 juta hingga 8 juta” pelawat untuk tahun penuh 2021. Ini berdasarkan trend ketibaan pelawat yang dilihat dalam lima bulan pertama, Data SGP kata Maria Helena de Senna Fernandes. Dia bercakap kepada media tempatan pada hari Ahad, di luar acara.

Ramalan tahunan adalah di bawah anggaran biro pelancongan pada Februari , apabila kemungkinan disebut 10 juta ketibaan pelawat untuk 2021.

Macau mempunyai hampir 3.4 juta pelawat untuk lima bulan pertama 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 4.7 peratus, menurut Statistik dan Perkhidmatan Banci bandar itu.

Pada bulan Mei, Macau menerima hanya lebih 866,000 pelawat, naik 9.0 peratus pada April, dan naik 5,268.3 peratus tahun ke tahun, menurut data kerajaan.

Tanah Besar China adalah satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19. Daripada tempat-tempat di tanah besar, wilayah Guangdong telah menjadi pasaran penyuap tunggal terbesar untuk ketibaan pelawat Macau.

Tetapi kes baharu jangkitan Covid-19 di wilayah Guangdong telah dilaporkan sejak akhir Mei. Itu telah memberi kesan negatif kepada ketibaan pelawat Macau Keluaran SDY untuk bulan Jun, kata Cik Senna Fernandes dalam ulasan Ahadnya.

Jumlah purata ketibaan pelawat harian Macau bulan sehingga kini adalah kira-kira “15,000 hingga 16,000”, bos MGTO memberitahu. Pada bulan Mei, purata harian ialah 27,938, menurut data rasmi.

Bos MGTO berkata dia optimistik mengenai trend ketibaan pelawat pada “bulan musim panas”, sambil menambah jumlah itu mungkin “berangsur-angsur pulih ke Pengeluaran SGP tahap Mei”, atas dasar pihak berkuasa Guangdong berjaya membendung penularan Covid-19.