Rancangan untuk gelembung Macau-HK tergelincir oleh kes Covid baharu di HK
toto

Rancangan untuk gelembung Macau-HK tergelincir oleh kes Covid baharu di HK

Rancangan untuk memudahkan perjalanan antara Macau dan Hong Kong telah tergelincir, kerana bandar terakhir itu mengesahkan pada hari Khamis kes baharu Covid-19 tempatan, mematahkan sifar jangkitan tempatan selama 16 hari di Hong Kong. Kes baharu itu ‘kemungkinan’ melibatkan varian virus Delta yang lebih menular, menurut pihak berkuasa tempatan.

Pihak berkuasa di Hong Kong mengarahkan penutupan dan ujian besar-besaran untuk ratusan penduduk di blok apartmen di Tai Po, selepas seorang pekerja lapangan terbang berusia 27 tahun yang tinggal di sana diuji positif awal untuk Lagu Togel Covid-19 pada hari Rabu. Kira-kira 180 orang telah diarahkan ke dalam kuarantin sebagai sebahagian daripada perintah berkurung.

Pihak berkuasa Macau berkata pada hari Isnin bahawa Hong Kong perlu mempunyai 28 hari berturut -turut tiada kes baharu sebelum Macau akan mempertimbangkan untuk menarik balik kuarantin 14 hari semasa ketibaan bagi pelawat masuk yang datang melalui Hong Kong.

Pada Khamis, seorang pegawai kesihatan Macau berkata kedua-dua pihak masih Pengeluaran SGP membincangkan butiran mengenai pelonggaran perjalanan antara kedua-dua bandar, tetapi tiada persetujuan muktamad dicapai. Sebaik sahaja Hong Kong mencapai tanda 28 hari sifar kes Covid-19 tempatan, “maka kita boleh melaksanakan sistem ini,” kata pegawai Biro Kesihatan Macau Leong Iek Hou dalam sidang media kerajaan Macau.

“Tetapi buat masa ini, kami tidak boleh meneruskannya kerana keperluan masih belum dipenuhi,” tambahnya.

Menurut maklumat sebelum ini, sebarang kelonggaran dalam peraturan perjalanan mungkin hanya terpakai kepada mereka yang telah divaksin sepenuhnya terhadap Covid-19. Pengembara boleh diminta bukan sahaja untuk mengambil ujian virus sebelum perjalanan – seperti pada masa ini – tetapi juga selepas mereka tiba di destinasi mereka, kata Ketua Eksekutif Hong Kong Carrie Lam Cheng Yuet-ngor. Terdapat juga mekanisme “pemutus litar” sekiranya berlaku kes baharu di mana-mana bandar.

Pegawai di Hong Kong telah menyatakan bahawa jangkitan Covid-19 baharu yang ditemui di bandar itu tidak akan memberi kesan kepada rancangan untuk mengurangkan tempoh kuarantin mandatori kepada tujuh hari bagi pengembara Keluaran SDY yang diberi vaksin sepenuhnya yang memenuhi syarat ujian coronavirus tertentu semasa memasuki bandar. Rancangan itu akan berkuat kuasa pada akhir bulan, menurut kerajaan bandar itu.

Pada Khamis, Hong Kong turut mengesahkan enam kes import Covid-19. Jumlah terkini menjadikan jumlah jangkitan Covid-19 di bandar itu kepada 11,905, dengan 210 kematian berkaitan.